Etter en kurshelg hos Smykkeskolen, hvordan rigge et verksted????

Hva man trenger av utstyr, er et spørsmål vi ofte får alltid får i løpet av kurshelgen og ukene etterpå. Saken er den at du trenger ikke mye for å sette opp et verksted hjemme og at du kan aldri få nok utstyr. Min erfaring er dette:

Starter du med begrensede myligheter, stimulerer du kreativiteten mer og du vil lettere finne din vei og ditt uttrykk. Om du på på den andre siden er stinn av penger og shopper uhemmet, mister du lett oversikten og mulighetene blir fort for mange. Derfor vil jeg anbefale deg å gå til anskaffelse av det helt grunnleggende utstyrer først og jobb frem smykker innenfor rammene av disse. Etter en stund vil du vite hva du mangler for å komme videre i smykkedesignet ditt.

Setter opp en liten liste over det helt grunnleggende håndverktøyet og maskinene jeg tenker vil få deg i gang etter et kurs.

 

Pris-NOK 1.828,50 Varenummer- 213480

Ravstedhus har en grunnpakke med håndverktøy, denne vil jeg anbefale da den inneholder det du trenger av tenger, sag, fil mm

 

Pris-NOK 1.828,50 Varenummer- 213490

Du har to gode løsninger for loddeutstyr. En er i en grunnpakke med en håndholdt brenner, av typen som går på butangass (lightergass). Denne brenneren er svært god og du vil lett kunne lodde små og mellomstore smykker. I grunnen samme flamme som en loddepistol med små brennedyser. Ulempen er kostnaden for gass, men om du ikke ønsker å ha en propanbeholder (2kg-5kg(vanlig til grillen)-11 kg) så er denne fin

Dersom du vil gå til innkjøp av en brenner (min anbefaling) så vit at den kobles til en vanlig husholdnings-beholder med propangass. Gassgrillen har en 0,3 bar regulator, brenneren trenger en 2 bar regulator.

Pris-NOK 1.395,38 Varenummer- 229996 med regulator og det hele. Kan kjøpes alene, da 750-800,-

Den beste på markede jeg vet om er JSP brenneren. Den gir en veldig fin og sentrert flamme og utnytter trykket i flasken langt bedre enn eldre brennere som K-174. Sistnevnte er foretrukket av filegransarbeidere siden de ofte ønsker en større og mykere flamme.

Så det neste på listen er en maskin som kan bore, frese og polere smykkene. Istedenfor å kjøpe en større slipemaskin som må monteres på en benk, anbefaler jeg en hengebormotor evnt en mikromotor.

Pris-NOK 3.505,00 Varenummer- 241185

En hengebormotor har en større motor og en flexislange som fører rotasjonen ut i et håndstykke. Fordelene er at du har en stor motor som er sterk selv på lav rotasjon. Ulempen er at flexislangen er litt tung og at den kan rykke litt til. Du trenger et håndstykke i tillegg som må legges inn i regnestykket.

Pris-NOK 4.414,88 Varenummer- 241020

En mikromotor har motoren i håndstykket og derfor lett og smidig. Den kommer også opp i 30000 o/min og vil kunne polere frem en utrolig blank overflate. Ulempen er at den ikke er så sterk på lav rotasjon. Men dette lærer du deg å regulere med trykke/"gassen" på fotpedalen. Jeg vil anbefale mikromotor.

Pris-NOK 1.921,50 Varenummer- 241232

Håndstykke til hengebormotor

Et annet verktøy jeg anbefaler er et trekkjern.

Pris-NOK 470,00 Varenummer- 214450

Da kan du trekke din egen trå ned i dimensjoner du trenger og vil spare deg for utgifter med formkostnader. Et jern som går fra 3mm og ned til 0,5 mm dekker behovet. Sølvtrå på 2mm klarer du greit å trekke ned for hånd, over 2mm kan du trenge en trekkbenk. Det kommer et blogginnlegg på DIY trekkbenk som koster 300,- fremfor en til 7000,-

Pris-NOK 504,00 Varenummer- 214400

Du vil trenge en trekktang for å få godt tak på tråden når den skal trekkes. Du kan sikkert finne en kraftig en på Biltema, men denne gjør jobben uten å gi en masse frustrasjon og stress i kroppem.

Juvelen i et studio er valsen. Denne er dyr og så og si umulig å finne brukt. Har funnet to-tre på Finn.no de siste årene, men da ofte fulle av rust. Det koster fort det samme å få dreid og polert opp valsebommer som å kjøpe en ny.

Pris-NOK 7.842,50 Varenummer- 214564

Ravstedhus har en fin liten valse som ikke er så dyr, men likevel mye penger.

Pris-NOK 4.992,88 Varenummer- 233740

Ting dere ikke bør kjøpe er f.eks syrekok. Her bruker dere en gammel kaffetrakter fremfor å svi av penger på en beholder

En maskin som sparer deg for mye jobb, er en ultralydrens. Denne fjerner fett og smuss etterf.eks polering. Vil vel si at denne er essensiell på et verksted. De har tradisjonelt kostet 4-5000,- men Ravstedhus har funnet en som er gjevngod med de dyre, men 1/4 av prisen

Pris-NOK 1.517,38 Varenummer- 240248

Arbeidsbord vil jeg anbefale deg å lage selv. Om du har plass er det fint å sette opp en stasjonær benk med utstyr. Google litt rundt på nettet for å finne DIY løsninger, evnt så har vi i et tidligere innlegg en anvisning på et bord vi har laget med suksess. LINKArb.benk

Vedr avtrekk, så anbefaler jeg å sjekke hva som finnes på biltema o.l under kategorien VARMEFLYTTING. Der finner du vifter som er lydsvake og beregnet på å flytte luft fra et rom til et annet. Kanskje kommer det et innlegg op DIY-GodLuft:)

Vil si at denne listen kan propelle deg lang vei innenfor smykkeproduksjon. Det finnes utallige kg med verktøy, men start med et lite utvalg og avdekk hvilke behov du har over tid, ellers blir du fort en verktøynisse, og nisser har vi nok av i Norge:)

ALLE VARENR ER HENTET FRA RAVSTEDHUS.NO og prisene er "Privat" kunder. Som deltager på et av Smykkeskolens kurs, får du "Bransjepriser" som er gunstigere. Ved bestilling, henvis til Smykkeskolen:)