Lag din egen gullsmedbenk!

Vi får stadig spørsmål rundt det å komme i gang med eget verksted. Hva man trenger og hvor mye ting koster. Et spørsmål som stadig dukker opp, er hvor mye koster en arbeidsbenk?  Som så mye av det du trenger på et verksted, kan du finne billige alternativer og "gjør det selv" løsninger. I denne tråden skal jeg vise en arbeidstegning av en helt grei gullsmedbenk. Jeg har selv laget denne ved flere anledninger, noe dere som har vært på smykkekurs hos oss, har kunnet se eksempler av på verkstedet.  En ny gullsmedbenk koster fort  7-8000,- +mva. Denne vil koste ca 1500,- alt ettersom hva du har av materialer. Har du litt planker og en benkplate liggende, koster det kunn tiden:)

Til dette prosjektet bruker jeg en benkplate og en skuffeseksjon fra IKEA. Begge deler kan du finne på Finn.no, loppis mm

Det er noen mål vi ønsker, det ene er høyden på benken. Den skal være slik at du skal kunne ha kort avstand mellom hendene/arbeidet og øynene. For at du ikke skal sitte for krokbøyd og få nakkeproblemer, ønsker vi at høyden på benken er mellon 85 og 92 cm. Har du en stol med justerbar høyde, kan du gli opp og ned ettersom hvilken arbeidstilling du syntes er best.

Dere har sikkert sett at gullsmedbenken har kappet ut en bue der du sitter. Dette gjør vi av to grunner. For det første er det mer hensiktsmessig for å fange opp alt filstøvet og avkapp når vi jobber. Dette gjør du enklest ved å henge opp en skinnfell evnt et lærretsstoff under buen. I arbeidstegningen finner du også målene til en praktisk hylle med skuff til å samle opp støvet.

Den andre grunnen er for å få god støtte med benkplate "rundt " deg når du skal gjøre presisjonsarbeid.

Husk: 925 sølv koster mellom 7,20 og 8,50/grammet. Du filer fort bort 2-3 gram på et smykke som vil veie 10 + gram. Det blir fort verdier som det skal passes på.

Buen kan lages ved hjelp av en overfres (selges på Class Ohlsson for 3-400,-). Radien på buen må tilpasses kroppen som skal få plass ved benken, men ikke la den være mindre en 30 cm. Dette gir en bue med diameter på 60 cm. Jeg liker å trekke senterpunktet litt ut, så buen går ca 25 cm inn i platen (se tegning).

Alternativ til bue, er å sage ut et rektangulært felt.

 

Skuffeseksjonen skrur jeg rett og slett fast inn under benkplaten og langs det ene benet. Fire skruer i toppen og ett par langs benet, og selv den litt skranglete Helmer-seksjonen fra IKEA bærer en del kg. Husk å fjern hjulene.

Smykkeskolens tips