HD Firefly-Et nyttig verktøy for smykkedesignere

I et tidligere innlegg viste jeg støpeprosessen, fra mastermodell til produksjon ( les innlegget her) Det skal litt til før det lønner seg å bli støper i tillegg til å skulle designe modeller (og administrere firma, markedsføring, sosiale medier mm), men det er deler av prosessen som du kan gjøre selv og som vil spare deg for en del utgifter.

www.smykkekurs.noHD Firefly er et nytt system som gjør det mulig å lage egne silikonformer (hva det er.....sjekk innlegget om støp) og avatar-modeller du kan sende til et støperi. Spesielt det med silikonformer vil tjene seg inn etter 10-12 former.

Her er en demonstrasjon på systemet for å lage silikonformer, senere vil jeg vise hvordan lage replikater/avatar modeller

En stor fordel med å lage en UV-lysherdende silikonform, er at du ikke behøver å tenke på at mastermodellen må tåle varme eller trykk.  Her bruker jeg en voksmodell, frest ut på en CNC maskin, denne voksen tåler ca 180c, voksen jeg bruker som støpekanal er ordinær vokspottevoks som smelter på 75c.

www.smykkekurs.no

Du kan selvfølgelig bruke en metallmodell, eller organiske ting som tre, planter, skjell etc. Da bruker du bare superlim til å feste støpeløp til modellen og foten.

www.smykkekurs.no

Foten skrur du fast i en ramme, som følger med. På hver side fester du en glassplate med en gummistrikk. Legg merke til den sorte stolpen øverst. Denne er valgfri, men ganske genial. Du vil se senere.

www.smykkekurs.no

www.smykkekurs.no

 

Silikonen er en tokomponent blanding, med forhold  A/B -1/10. Vær nøye med oppmåling, helst på en presis vekt (ikke en som vist på bilde...), bland godt. Denne bruker 10-12 timer på å herdes i dagslys, så du har god tid på deg.

www.smykkekurs.no

 

For å få vekk boblene i slik tokomponent silikon, har jeg før brukt vakumkammer. Det som skjer da er at boblene går opp og ut og i den prosessen vokser den gjerne 50 %. Det etterlater en masse gris og svinn på silikonen. Det geniale med Firefly, er at den bruker trykk for å knuse boblene. De forsvinner ikke, men knuses til de er mikroskopiske og ikke lengre til skade for formen. Tar du formen ut av trykket, vil boblene samle seg og bli store igjen.

www.smykkekurs.no

www.smykkekurs.no

La formen, eller formene stå i trykkammeret i 10-15 minutter, det har vist seg å være tilstrekkelig for mine former. Er du usikker, skader det ikke å prøve.......og feile:) Trykket skal være 2 bar.

smykkekurs.no

 

Etter dette, setter du på UV-lyset i kammeret, UTEN å redusere trykket. Det er viktig, for ellers vil boblene vokse igjen. En slik form som er ca 50 x 70 x 15 mm lar jeg stå i 2 timer.

smykkeskolen.no

Så er det bare å kutte opp formen, noe som er langt enklere med en klar silikon fremfor en opak. Nå kan du se hvor kniven er i forhold til modellen og ha mer kontroll over hvor snittene treffer.

smykkekurs.no

smykkekurs.no

 Når du tar ut bolten og kutter opp formen, vil du se at den har laget et fint hengsel for å åpne og lukke formen. Denne silikonen har lett for å rakne om du trekker i en snittflate.

smykkekurs.no

smykkekurs.no

 

Denne er fin å bruke på tradisjonelle vokspotter også, du vil se hvordan formen fylles og se hvor eventuelle luftlommer oppstår.

smykkekurs.no

Neste innlegg vil vi se på bruk av UV-herdende væske til å lage avatarer til støp og nye mastermodeller som kan bearbeides og poleres

smykkekurs.no smykkeskolen.no

Modellen jeg brukte som eksempel, tilhører Alvilde David-Andersens "Sprocket" kolleksjon.

Smykkeskolen.no

info@smykkekurs.no 

Treschowsgate 3a, 3257 Larvik

Karl Johansgate 20, 0159 Oslo