Skalleringen, ny trend eller gammelt nytt

smykkekurs.no  

Du kan nesten ikke unngått å ha sett det, hodeskallene som pryder alt fra smykker til strikkegensere. Motivet har prydet kunst og brukskunst til alle tider og spesielt under Victoriatiden, da det var trendy å bære et sørgesmykke.

smykkekurs.no

smykkekurs.no

Siden starten av dette årtusenet har hodeskallene prydet smykker og mange designere har krydret smykkene sine med burleske motiver og former. Mye har vært tøft og jeg har selv et dusin på samvittigheten ti års tid tilbake.

Jeg tenkte å skrive kort om den legendariske skalleringen som har prydet Keith Richards venstre hånd siden slutten av 1970-tallet.

smykkekurs.no

The Great Frog, den legendariske smykkebutikken som ligger i Ganton Street, London, har fått æren av å ha laget denne ringen. I sortimentet sitt har de utallige skalleringer og er helt klart den best etablerte Rock n Roll-smykke produsenten. Butikken og smykkemerket ble etablert i 1972 ble raskt et  smykkemerke rockere, bikere og de utenfor mainstreem-miljøene handlet sine sølvsmykker fra.

I dag er det en familiebedrift, fortsatt sanne til sitt rocka image, ekte vare og på mange måter kilden til skallesmykker. Men den orginale Keith ringen var det nok ikke The Great Frog som sto bak.

Skallering fra  The Great Frog

I 1978, jobbet to gullsmeder og kunstnere  David Courts and Bill Hackett med en miniatyr-skulptur av et menneskeskjelett i sølv. Historien forteller at Keith kom innom verkstedet deres og fant et vraket utkast av skulpturens hode. Over en kopp Earl Grey og gingernutts spurte han om de kunne lage en ring av skallen. Etter en masse tilpassning og justeringer, resulterte det i ringen som Keith i dag bærer på venstre hånden. Hvem var denne duoen?

smykkekurs.no

David Courts and Bill Hackett var to kunststudenter fra the Royal College of Art, som delte den samme interessen for det bisarre og burleske. I 1975 etablerte de et parnerskap der de produserte smykker og skulpturer. Parnerskapet holdt frem til 2000, siden da har de jobbet med hver sine konsepter. Arbeidene deres er internasjonalt annerkjent, representert ved en rekke museer og inspiret mange kunstnere og ikke minst smykkekunstnere.

 David Courts and Bill Hacketts skjelett i sølv

smykkekurs.no

Så om ikke The Great Frog har æren av Keits ring, har de smykket en rekke kjente musikkere og skuespillere, kanskje mer enn noen annet smykkemerke. Listen er lang og inneholder bl.a

Mickey Rourke, Johnny Depp, Kate Bush, Depeche Mode, The Rolling Stones, Pixie Geldof, The Who, Alice Cooper, Led Zeppelin, Aerosmith, Kiss, Prodigy, The Beatles, REM, Oasis, Twisted Sister, Motorhead, Arctic Monkeys, Lenny Kravitz, Billy Idol, Pete Doherty, Dennis Rodman, Kate Moss, Iggy Pop, Michael Jordan, Alice Dellal og Kat Von D

Men den mest legendariske skalleringen av dem alle, er det fortsatt uvisst hvem som står bak. Fantomets onde merke ruger klart som den mest kjente ringen i historien.

smykkekurs.no

smykkeskolen